UNIX / Linux keyboard.

Installing CentOS Linux on an Alpha DS10, Personal Workstation 500au ("Miata"), or AlphaStation 200

Linux on Alphas

The following shows how to install CentOS Linux on an Alpha DS10, an Alpha Personal Workstation 500au ("Miata"), and an Alphastation 200. With a little thought and experimentation it should also work with other distributions and other Alphas.

Red Hat seems to have given up on the Alpha platform. Well, that's not much of a change, they never did very much with it in the first place...

CentOS provides free distributions that boot and run just fine on the Alphas, using software packages identical to those found in the expensive Red Hat Enterprise Linux distributions!

OpenBSD also runs just fine on Alphas, providing a choice of a completely different UNIX OS. This page should help to illustrate the OpenBSD instructions for installation on Alphas.

Alpha DS10 and Alphastation 200 4/233 servers running Linux and OpenBSD Unix.  The DEC Alpha servers are providing high-speed network services, as web servers and file servers.

AlphaServer DS10 and AlphaStation 200 4/233

DEC Alpha Hardware Platforms

Platform CPU Memory Disks
DS10 EV6, 466 MHz 256 MB 5290 MB
10 GB
Miata EV56, 500 MHz 128 MB 4290 MB
Alphastation 200 4/233 EV45, 233 MHz 64 MB 2104 MB

Step 1 — Get CentOS Linux for Alphas

Get it from http://www.centos.org/ and burn CDs from the ISO images you find on the download page.

Step 2 — Switch to the SRM Console

Maybe you won't need this, maybe your system will boot to a white-on-blue "triple-chevron" prompt:

  Digital Personal WorkStation 500au Console V7.0-10
        built on Mar 18 1999 at 10:17:58

But if not:

1: Reboot, you will be looking at the AlphaBIOS environment.

2: Press F2 during the startup (or Ctrl-B if you are using a serial console).

3: Choose CMOS Setup from the menu.

4: Select Advanced CMOS Setup with F6 (or Ctrl-F if you are using a serial console).

5: Change Console Selection to OpenVMS Console (SRM).

6: Confirm and save your changes with F10 (or Ctrl-U if you are using a serial console).

7: Power-cycle the system, it should boot into the SRM.

Step 3 — Inventory your system from the SRM interface

I see this on a DS10:

>>>show device
dka0.      DKA0             RZ1CF-BF  1614
dqa0.      DQA0      COMPAQ CDR-8435  0013
dqb0.      DQB0     IBM-DTTA -351010  T5CCA76B
dva0.       DVA0
ewa0.       EWA0   08-00-2B-86-26-5B
ewb0.       EWB0   08-00-2B-86-26-96
pka0.      PKA0      SCSI Bus ID 7  5.57

and this on a Miata:

>>>show device
dkb100.   DKB100   TOSHIBA CD-ROM XM-6302B  1017
dkc0.0.0.1004.0    DKC0                    RZ2CC-KA  5520
dva0.       DVA0
ewa0.       EWA0           00-00-F8-76-6E-C9
ewb0.0.0.1008.0    EWB0           08-00-2B-C3-F1-30
pkc0.7.0.1004.0    PKC0               SCSI Bus ID 7  5.57
pkd0.7.0.1009.0    PKD0               SCSI Bus ID 7  5.57
pqa0.     PQA0                    PCI EIDE
pqb0.     PQA0                    PCI EIDE 

And this on an impressively underpowered Alphastation 200 4/233:

>>>show device
dka0.       DKA0             RZ28M  0003
dka400.     DQB0             RRD43  1004
dva0.       DVA0
ewa0.      EWA0   08-00-2B-5E-0D-57
pka0.       PKA0      SCSI Bus ID 7
>>>show memory
     64 Meg of System Memory
     Bank 0 = No Memory Detected
     Bank 1 = No Memory Detected
     Bank 2 = 64 Mbytes(32 MB Per Simm) Starting at 0x0

Just 64 MB RAM, oof! This means:

Device DS10 Miata Alphastation 200
SRM Name Linux Name SRM Name Linux Name SRM Name Linux Name
SCSI Disk DKC0 /dev/sda DKA0 /dev/sda
EIDE/ATAPI Disk DKA0 /dev/hda
EIDE/ATAPI CD-ROM DQA0 /dev/hdc DKB100 /dev/hdb DKA400 /dev/hdc
Floppy drive DVA0 /dev/fd0 DVA0 /dev/fd0 DVA0 /dev/fd0
First Ethernet interface EWA0 eth0 EWA0 eth0 EWA0 eth0
Second Ethernet interface EWB0 eth1 EWB0 eth1

How do you know whether DKA0 is a SCSI or EIDE disk?

I have no idea, other than than opening the case and seeing where the cables go. HP/Compaq/DEC hardware engineers would recognize RZ1CF-BF as an EIDE device and RZ28M as SCSI.

Step 4 — Set up SRM variables

You should see this, with dka0 changed as appropriate — this is on the DS10:

>>>show b*
boot_dev       dka0.
boot_osflags   0
boot_reset     OFF
bootdef_dev    dka0.

Make changes with commands something like this:

>>>set boot_dev dka0
>>>set boot_file ""

What it means — you only specify the boot device and the flag "0". The aboot boot loader is stored in the first few megabytes on that disk, and it can read Linux file systems. It looks for /etc/aboot.conf and reads the line tagged as entry 0, where it reads the details about the kernel file, the initrd file, what to mount as the root file system, etc.

Step 5 — Boot from the CentOS CD

Change your SRM boot device name and Linux CD-ROM name as needed. Using what I saw above:

>>>boot dqa0

You can specify everything if you have to:

>>>boot dqa0 -file /kernels/vmlinux.gz -flags "initrd=/images/initrd.gz"

Step 6 — Install CentOS

This should be pretty straightforward!

Unfortunately, Red Hat's "Disk Druid" program for setting up the disk partitions and file systems is horribly flawed. It does not let you specify the actual partition layout. That leads it to chide you that you (really it!) have a bad starting position for the first partition. But it does not let you fix it.

My solution: get far enough into the installation that <Ctrl><Alt><F2> gives you a shell.

Drop to the shell and set up the partitions by hand:
# fdisk /dev/sda
Make sure you leave about 5 MB unused at the start of the disk. That space is needed for the disklabel and the bootloader. For the PC crowd, the disklabel is what IBM called the "partition table".

Note that fdisk is not the usual IBM partition table tool you may know from Intel/AMD-based Linux! It seems to me to be just like the BSD version. Click here to see the OpenBSD fdisk manual page.

Then reboot the system (power cycle works fine here) and start over. The partitions are now set up correctly. Use the lame Disk Druid just to specify the mount points for those existing partitions.

Step 7 — Boot from the hard drive

The reboot at the end of the install will fail, since you removed the CD and the SRM will try to literally re-boot in the same way. Stop its attempts to boot from the missing CD with Ctrl-C and then:


Step 8 — Install software updates

It is very likely that vulnerabilities have been discovered in the software on the CDs you used.

Please update your software and patch known holes:
# yum check-update
# yum upgrade

Step 9 — Enjoy!

In case of trouble — Install fails to start

With 128 MB on the Miata, the anaconda thought that it had enough memory to run the installation in graphical mode. But it didn't...

To work around this, boot asking for a text install:
>>>boot dkb100 -flags "0 text"

In case of trouble — Missing bootloader

I found this Gentoo page helpful for explaining how to set up the boot loader with swriteboot and abootconf. However, the only time this has mattered to me is when I did not get the partition table set up correctly. For me, that has been every time I tried to use Disk Druid to do it...

It's time to reinstall. Go back up and read the section above describing how you must use fdisk to manually set up the disk before doing the installation. Leave the first 5 MB free and then create slices A, B, C, ... When you got back into the installation, just use Disk Druid to assign file systems and the swap area to those existing slices.

In case of trouble — SELinux hang with only 64 MB RAM

I have found that the booting process hangs for ages around the time it is initializing SELinux. I should have asked for "Disabled" instead of "Warn" during the install on that Alphastation....

  1. Press the reset button...
  2. Boot with an extra parameter:
    >>>boot -flags "0 selinux=0"
    Be patient. That isn't going to go terribly fast with just 64 MB of RAM, but it should get there eventually.
  3. Change the contents of /etc/aboot.conf by adding selinux=0 to each defined boot target. Change the lines from something like this:
    0:2/boot/vmlinuz-2.6.9-EC initrd=/boot/initrd-2.6.9-EC.img root=/dev/sda2
    to something like this:
    0:2/boot/vmlinuz-2.6.9-EC initrd=/boot/initrd-2.6.9-EC.img root=/dev/sda2 selinux=0

In case of trouble — No network

Red Hat's installer (which CentOS uses) will often choose the wrong Ethernet driver. If you are asked no questions about networking during the installation, and the system comes up with no networks, you will need to fix it:

  1. Figure out which Ethernet driver is correct. There are a lot of them, but it is likely the de4x5 driver. Try this:
    # modprobe de4x5
    # ifconfig eth0
    If you see output about eth0, then it worked! If not, remove that driver:
    # rmmod de4x5
    and try another.
  2. Modify /etc/modprobe.conf by changing this line:
    alias eth0 tulip 
    to the correct Ethernet driver, probably this:
    alias eth0 de4x5 
  3. It seems that the DEC folks never fully documented their hardware to the Linux community, and the command modprobe de4x5 tells you to go read the source code. Thanks.... If you need to add arguments to make your Alpha play nicely with your Ethernet switch, it's done like this in /etc/modprobe.conf:
    alias eth0 de4x5 
    options eth0 args="autosense=100baseT fdx" 
    Your choices for those arguments include:
    fdx, FDX, autosense=10Mb autosense=100Mb autosense=TP, autosense=TP_NW, autosense=BNC, autosense=AUI, autosense=BNC_AUI, autosense=AUTO
    And yes, autosense=AUTO works differently than simply letting it autosense on its own. That's thanks to DEC/Compaq/HP making chips with the same marking that behave differently, and not fully explaining this to the driver authors...
  4. Create (or correct) the configuration file /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0, changing your IP address as appropriate:
  5. Correct the configuration file /etc/sysconfig/network, changing your hostname and default router as appropriate:
  6. Correct the configuration file /etc/resolv.conf, changing your domain and nameserver as appropriate:
    domain example.com 
  7. Restart and verify your networking:
    # /etc/init.d/network restart
    # ifconfig
    # route
    # nslookup www.google.com
    # traceroute www.google.com

Will not boot without blank CD in the drive

Someone told me about a mysterious problem. They had replaced the original CD drive and set the jumper on the replacement to "Master" as it was the only device on the IDE cable.

The system would not boot unless there was a CD in the drive, even a blank one was fine.

The fix is to set the drive's jumper to "Cable Select".

The same person told me that his system was labeled externally as a 500a, but it functions as a 500au(x) and is capable of running NT, VAX, and Unix. There are no USB ports. However, the processor is reported as a 2116-A and the processor board is laid out for USB support, there were just no USB component installed. He was also able to bump the processor speed up from 500 MHz to 566 MHz. This was based on another Miata owner's posting on a German forum, detailing the CPU switch settings for speeds from 200 through 800 MHz.

In case of trouble — Need to break in as root on the console

>>>boot -flags "0 single"

So how fast are these things, really?

Not terribly fast at all, compared to recently built computers.

Compare the BogoMIPS reported in /proc/cpuinfo and assume it will be significantly worse than that.

I compared a DS10 and Miata to a 1837 MHz AMD Athlon, all of them running Linux.

For mostly integer math (running a crude brute-force test for primes), I saw performance about 4 times worse than predicted by the ratio of BogoMIPS values.

For a loop of summing up ratios of sums of double-precision floating-point numbers, it was between 4 and 5 times worse than predicted by the ratio of BogoMIPS values.

For a loop of summing up square roots of double-precision floating-point numbers, it was more like 6.5 (DS10) to 40 (Miata) times worse than predicted by the ratio of BogoMIPS values.